KLIZAVE POVRŠINE SU OPASAN NEPRIJATELJ – POVRŠINE TREBA PROTUKLIZNO UREDITI

Opasnost se često pojavljuje i tamo gdje je ponekad ne očekujemo. Površine koje se koriste za hodanje, vožnju ili određene specifične namjene moraju biti priređene za funkcionalno korištenje. To je povezano s propisima, pravnim stečevinama drugih te dobrim praksama i društvenim konsenzusom o načinu rješavanja problema. Protukliznost je neminovna, ali se kod nas tome ne pridaje pozornost koja bi bila primjerena. Problem je evidentan, za njega postoje rješenja. Međutim, kako bi ishod (rezultat) bio najbolji, potrebno je upotrebljavati suvremene tehnologije. Svemu tome prethodi isticanje (razgovor i naglašavanje) problema te podizanje svijesti o njegovoj značajnosti.

Osim stručne izrade prethodnog projekta protukliznosti površina (prije izrade samih površina), dva su načina protukliznog uređenja površina: sustav “uradi sam” i uređenje od strane profesionalaca. Postojeća situacija je loša i u našoj praksi se taj problem sve više tretira na krajnje nekorektan način (s aspekta onih koji su primorani koristiti skliske površine):

Klizav pod tabla 5

 

Ovakve oznake i table samo konstatiraju (priznaju) problem, ali ne nude niti predstavljaju nikakvo prihvatljivo rješenje.

Neki bi rekli “bolje išta nego ništa”, ali to je način guranja “problema pod tepih” i jasan udarac kulturi sigurnosti.

Kvalitetna, a ne toliko skupa rješenja, danas postoje i dostupna su.

 

 

 

U izradi….