PITANJA I ODGOVORI

Što su osobni alarmi?

Osobni alarmi su patentirani mali uređaji na bazi zvučnog alarma koji služe kao osobni alarmi, sredstva za signalizaciju i spašavanje te za označavanje napadača (neki modeli). Osobni zvučni alarmi su vrlo prisutni u Europi pa su neki modeli prodani u preko 7 milijuna komada. Iako živimo u suvremenim uvjetima, mnoge opasnosti nas vrebaju iz okoline, a na ruku nam ne ide ni nova situacija oko ratova nereda, prognaničkih i izbjegličkih valova, povećanog broja silovanja i agresivnih ponašanja. Osobni zvučni alarm je pratitelj koji se nalazi u našem automobilu, na plovilu, u stanu, u džepu ili torbici i smireno čeka svoj trenutak – kad će zatrebati. Alarm djeluje preventivno i akcijski (u trenutku kad ga aktiviramo). Jak zvučni signal dezorijentira napadača i signalizira okolini da smo u opasnosti.

Osobni zvučni alarm predstavlja sustav zakonite osobne zaštite i mogu ga imati i djeca. To je zanimljiv poklon koji baka, djed, otac, brat, sestra, prijatelji, teta ili majka kupuju djeci radi povećanja stupnja sigurnosti i zaštite djeteta.

Situacija u kojima je alarm potreban je puno, od one kad izvedete svog psa u šetnju pa vas ili njega napada druga životinja do one kad ste u šetnji kroz park, šumu ili uz more. U tom kontekstu, imati osobni alarm predstavlja imperativ, jer osobni alarmi za samoobranu, signalizaciju i spašavanje spadaju u kategoriju Dobre stvari.

 Alarm zvucni (prodano preko 7 milijuna)

Kako funkcioniraju osobni alarmi?

Osobni alarmi koji funkcioniraju na temelju zvučnog signala su vrlo popularni alarmi koji se diljem Europe upotrebljavaju kao personalni alarmi, sredstva za signalizaciju i spašavanje. Neki od njih su prodani u preko 7 milijuna komada! U Engleskoj (Cambridge) se proizvode zaštićeni i patentirani zvučni alarmi u obliku aerosola (mali sprej) te oni na bateriju. Alarmi ne sadrže opasne kemikalije ili slične tvari niti sadrže CFC (štetni plin freon). Kao podloga kod nekih alarma u malom spreju, koristi se medicinski inhalacijski rastvor koji je biološki (inače ga redovito sadrže i lijekovi protiv astme), a oni pored osnovnih funkcija alarma služe i za označavanje radi identificiranja napadača.

Alarmi na bazi aerosola se aktiviraju pritiskom poklopca koji ima utor za prst u kojem slučaju se može puno puta aktivirati povremeni isprekidani zvučni signal, a jači pritisak zaključa alarm te on kontinuirano alarmira od 5 minuta do dva sata (zavisi o modelu alarma), čak i ako padne na pod .

Neki modeli imaju više funkcija i senzore koji ih pretvaraju u inteligentne alarme (alarm osjeća kad ga držite u ruci, a kad ispadne iz ruke on ispušta jaki neprekidni signal do 2 sata).

 Alarmi svi 600x250 (2)