PITANJA I ODGOVORI

Što je MIKRODOT?

Mikrodot je suvremena tehnologija gdje se uz pomoć vrlo malih točkica na kojima je laserski zapisan jedinstveni identifikacijski kod na jednostavan i suvremen način označava privatna imovina. Mikrodotove je moguće aplicirati na svaku vrijednu stvar i na taj način spriječiti da imovina ne bude ničija (automobil, bicikl, trajler, slika, televizor, sat, mobitel, kućne stvari, alat i pribor, skijaška oprema, kamere, računala, itd.)

Sigurnosno označavanje stvari se radi u funkciji odvraćanja od krađe i pomoći pri identificiranju vlasništva i povratu ukradenih ili izgubljenih stvari.

Osim poveznice pojedinac – stvar, ovaj sustav pomaže u prevenciji krađe, kloniranja ili otuđenja dijelova stvari, sljedivosti sigurnosno označene stvari i/ili njenih dijelova te značajno povećava šanse za pronalaženje i povrat stvari, a istražiteljima i pravosuđu daje alat za povećanje učinkovitosti.

Bravodot (9)

 

Kako se radi MIKRODOT označavanje stvari i gdje se registrira jedinstveni kod?

Mikrodot tehnologija u stvari predstavlja mikrotočkice, stotine ili tisuće, uronjene u aditiv na bazi vode koji sadrži i nevidljivu tintu za potrebe identifikacije. Za označavanje stvari koristi se sprej ili specijalni aplikator (bočica s četkicom), a moguće je to obaviti po sustavu “uradi sam” ili kod profesionalaca.

Ilustrirane upute se dobiju uz proizvod, a postoje i video zapisi za sigurnosno označavanje raznih vrijednih stvari mikrotočicama, poput automobila, motocikla, skutera, bicikla, prikolice, plovila, itd. Tu se može iskazati i vlastita kreacija onog koji označava određenu vrijednu stvar sa mikrotočkicama (planirane oznake i skrivene oznake).

Svaki mikrodot (otprilike veličine zrna pijeska) nosi jedinstveni identifikacijski kod koji je nevidljiv golim okom, a taj kod se upisuje u Internacionalni sigurnosni registar (ISR) te je na taj način pojedinac povezan sa svojom stvari. Kod je čitljiv uz optičko ili digitalno povećalo koje imaju istražitelji, a u džepnom obliku povećalo je dostupno svima za cijenu od 60 do 1900 kuna.

Bravodot (8)