PITANJA I ODGOVORI

Što je DNK i kako se koristi za sigurnosno označavanje stvari?

DNK je suvremena tehnologija koju u izvornom obliku posjeduje relativno mali broj subjekata. To su umjetno stvorene vrlo sitne čestice poput najfinije prašine, koje nose jedinstveni kod. Primjena ove tehnologije ide u više smjerova:  u budućnosti će se koristiti kao medij za pohranjivanja podataka – zamjena za mikrofilimiranje, primjenjuje se kao sustav zaštite vrijednosnica, dokumenata i robnih marki (odjeća, nakit, satovi, itd.), ali služi i za sigurnosno označavanje.

Ova tehnologija štićenja vrijednih stvari koristi se najprije za forenzičke svrhe, jer je DNK oznaka pročitana od strane ovlaštenih laboratorija (uz pomoć elektronskih čitača) jak dokaz o počinjenju i počinitelju.

DNK sitne čestice je moguće aplicirati na raznu vrijednu imovinu uz pomoć spreja. Ovaj sustav zaštite se najčešće kombinira s drugim načinima sigurnosnog označavanja i koristi za vrlo vrijedne stvari (automobil, plovilo, itd.).

DNK je dakako i u funkciji odvraćanja od krađe i pomoći pri identificiranju vlasništva te povratu ukradenih ili izgubljenih stvari.

DNA Structure 6